Friday, September 23, 2011

Kenapa kucing comel sangat ??

Assalamualaikum .. You all baik ke ? Eww . . I tak suka lah ber I  ber U . . Kemengarutan dah sampai ngee:)..Topik hari ni  ... . . KUCING AMAT COMEL . Kenapa ? Dah Allah jadikan macam tu . .
Aku senaraikan beberapa sebab kenapa kucing comell..Malah nabi Muhammad pun suka kucing . 



  • Pertama , kucing ni macam pandai mengorat orang .  Dia buat muka comel . Dan muka kesian . Memang gugur jantung .'Aku comelkan , bela lah aku , Miao , miao'  . Kalau jumpa kucing tepi tangga mesti orang cakap , 'Alolo , kesiannya kucing ni , dah la comel ' . 
  • Second , kucing ni pandai berinteraksi dengan manusia . Kucing boleh melembutkan dan menembuhkan luka di hati . . Eceh..Tak de la macam ikan , nak panggil tak tau , nak pegang geli , bagi makan je ikut atas . Kucing makan nasi , ikan dan makanan segera ( haha ! ) .

Baca eh .. 
Fakta Ilmiah kenapa Nabi Muhammad SAW suka kucing, Berikut adalah rangkuman dari beberapa source dari  google,..
Ini adalah keistimewaan dari kucing, hal tersebut juga menyingkap rahsia bahwa Nabi Muhammad SAWmencontohkan langsung bahwa kucing tersebut adalah istimewa.
Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur bakteri.
Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.
Permukaan lidah kucing tertutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setetes pun cairan yang jatuh dari lidahnya.
Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar bisa membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.
Telah dilakukan berbagai penelitian terhadap kucing dan berbagai perbedaan usia, perbedaan posisi kulit, punggung, bagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, dan ekor.
Pada bagian-bagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan.
Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bagian-bagian khusus.
Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.
Hasil yang didapatkan adalah:
1. Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.
2. Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.
3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.
4. Sekalinya ada kuman yang ditemukan saat proses penelitian, kuman itu masuk kelompok kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang berkembang pada tubuh manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.
5. Tidak ditemukan kelompok kuman yang beragam.
Berbagai sumber yang dapat dipercaya dan hasil penelitian laboratorium menyimpulkan bahwa kucing tidak memiliki kuman dan mikroba.
Liurnya bersih dan membersihkan.
Komentar Para Dokter yang Bergelut dalam Bidang Kuman
Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Rumah Sakit Hewan Baitharah, jarang sekali ditemukan adanya kuman pada lidah kucing.
Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit.
Dr. Gen Gustafsirl menemukan bahwa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing,
manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia.
Dokter hewan di rumah sakit hewan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahwa kucing memiliki perangkat pembersih yang bemama lysozyme.
Kucing tidak suka air karena air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteri, terlebih pada genangan air (lumpur, genangan hujan, dll)
Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tdk banyak berjemur dan tidak dekat2 dgn air.
Tujuannya agar bakteri tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.
Dan hasil penelitian kedokteran dan percobaan yang telah di lakukan di laboratorium hewan, ditemukan bahwa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih dari manusia.
Sisa makanan kucing hukumnya suci.
Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahwa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu.
Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum.
Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum.
Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu heran?”
Ia menjawab, “Ya.”
Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW prnh bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),”
(HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).
Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.
Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.
Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.
Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”
Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur.
Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang shalat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.
Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.
Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.
Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing,
(HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).
Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya adalah  suci.
bye bye ! Caye nak tidur . .:)

Aku paling benci orang yang mendera kucing . Aku anggap diorang ni macam manusia yang tak berperikemanusiaan . Banyak lagi binatang lain nak dibunuh . Macam binatang yang membahayakan diri kita , sunat tau bunuh . Macam cicak , sunat bunuh kerana 

Daripada Sanibah Maulah al-Fakih ibn al-Mughairah yang menemui Aisyah r.a di dalam rumahnya lalu beliau melihat di dalam rumah Aisyah r.a ada lembing, lalu ditanya tentangnya: Wahai umm al-mukminin, apa yang anda lakukan dengan lembing ini? Jawab Aisyah r.a “Kami gunakannya untuk membunuh cicak-cicak, kerana Rasulullah s.a.w menceritakan kepada kami, Nabi Ibrahim dicampakkan ke dalam api, tiada binatang melata di muka bumi semuanya berusaha untuk memadamkannya melainkan cicak, ia meniup (memarakkan api) ke atas Nabi Ibrahim, lalu Rasulullah s.a.w menyuruh kami membunuhnya.” Riwayat Ibnu Majah.

Bye . Choww dulu . . Nak study untuk exam next week . Doakan saya eh ? ngee:)



Thursday, September 22, 2011

My New Style !

Hi . Assalamualaikum . Macam mana pendapat korang tentang style baru . Tak la cantik sangat . Just simple . Tak la serabut-serabut nak baca . Kalau tak tonggeng sana , tonggeng sini , guna bahasa rempit , pasar , supermarket .  
   
Tu je nak tanya korang . Ok bye . Aku nak sambung study . Menurut jadual , lepas ni . . . 
Makan ! yummy !




Sweet Calla the New Version ( Open it use Project 64 ) ngee :)









Cantikknya !!

Assalamualaikum..Good afternoon . Apa khabar semua ? Harap baik la ye . Huh , selepas beberapa hari tak update blog ni , sebenarnya aku sibuk main Paper Mario ( dekat Mt.Lavalava dah :) => ngee !

Hari ni aku nak tunjuk beberapa video yang 'santekk sangat tu' . Jemput-jemputlah tengok dan layan ye! 
Terpegun aku tengok : ngee !


Itu jela untuk post ni . Kalau korang nak tengok video macam ni just tulis 'Spray painter picture', lepas tu , Done!



p/s : Asal diorang ni pandai sangat ? Jeles nya aku tengok . Nak jugak spray macam tu . Ngee !

Monday, September 19, 2011

Aku dah gila game semula !

 Hi Assalamualaikum .. Apa khabar semua .. Diharap sihat ya .. Dulu , aku jadi the queen of game , semua orang tanya aku macam mana nak download game , nak lawan tu , lawan ni ,..Then , tahun lepas aku berhenti sebentar sebab ada UPSR . Sekarang aku nak main balik ! Game yang aku selalu main :

Visual Boy Advance : Pocket Monster (Ruby , Sapphire , Emerald , Crystal , Diamond dll ) ( Nama je ada boy , tapi tak semestinya gigirl tak boleh main :)

Game House ( Ni memang favourite . Dulu aku memang baik . Siap beli lagi . Memang membazir . Sekarang              
                       download je :p)

Project 64 ( Nintendo punya emulator (N64) )


B Daman ( Aku dah ada banyak . Cobalt ( Blade , Saber , Fire , Blaster Drive Cannon) , Cammogale ,  
                    Revolver Hades ,  Chrome Harrier , Wing Eagle dll . B- Colosseum pun ada ( neh ! )

Bye !
p/s : Sape ingat aku tak main game?:D



Operation memang menyakitkan !

        Hi hi !  Hari Khamis bersamaan sehari sebelum hari 1 Malaysia , aku dah operate x,( unknown , sebab tak tau nama dan penyakitnya ).Masa bius tu , rasa macam nak mati , tak boleh sedut oxygen , kena sedut gas bius je. Lepas dr nasir operate tu , aku tersedar  lalu pening-pening dan muntah .(Bweekk ! )


      Lepas tu untuk muntah kedua , dalam kereta dekat MRR2 , habis beg raya aku , kereta bapak aku, baju , tudung and seluar aku kena telur , roti dan air milo yang telah dijadikan muntah.


     Aku menangis ( lebih kurang 3 tisu) sebab tak nak balik MRSM lagi . Dr tak bagi MC la sebab aku ingat ke tak sakit sangat. Tadi , bapak aku mintak MC seminggu . Hari Jumaat ni bukak balutan & jahitan . 
     NI dah termasuk 3 kali operation . Haha. Sungguh hebat kan ?

Monday, September 5, 2011

Esok dah balik.

huaa!!
Tension!!Nasib baik minggu depan balik lagi.

ARGH!
NAK MENJERIT SURUH SEMUA DENGAR,'TAK NAK BALIK!i'M TENSION!'
JANGAN SURUH AKU HOMESICK GILA-GILA!
aaaaAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
(sakit tekak!)                               Ninie theSadly

Friday, September 2, 2011

Cuak Jangan Tak cuak!

Assalamualaikum saya ucapkan~
Kepada semua pelanggan-pelanggan~
Mari membaca post ini sekalian~
Supaya kita dapat pengajaran Ewahh~


Haha..Nak mengarut jap..Macam ni..tadi aku pergi Jaya Jusco..Macam biasa..Beli barang sikit..Aku nak masuk Watson..tetiba "TIT!TIT!TIT!"..Berbunyi la mesin tu..Aku pun apa lagi belah la..Diorang asyik tengok tengok je ,macam aku curi barang..ok.tu yang pertama..
Yang kedua,aku nak masuk MPH..Berbunyi mesin tu untuk kali ke 2.."TIT"(Tulis sekali je sebab malas)..Memang cuak!Pastu aku & sis pergi tingkat atas cari kamus German..Aku terpandang dekat buku-buku art..apa lagi mata terus love love..ada yang rm12..rm30..rm85..suma ada..
Sebenarnya kiteorang takut nak keluar MPH takut mesin scanner tu munyik lagi..fobia tau..Pastu our omma call..
Omma:Ninie kat mana tu?
Aku:Dalam MPH(munyik nak nangis)
Omma:Watpe?Dah beli ke?
Aku :Belum..Kiteorang takut sebab scanner tu munyik..huhu
Omma:Jap ..Ibu datang..


Pastu..Dengan rasa agak berani..Kiteorang keluar MPH ramai-ramai..Macam yang kita jangka bunyi jugak..
Rupa-rupanya..ada yang senasib dengan kiteorang..Mat Saleh!:)
Buat kali pertama aku takut nak datang lagi

Demam love Fever

          Halu Halu ya,Assalamualaikum Malaysia Brunei Sekali Lagi bersama Aini Syaqira Semalam aku demam,
tapi lalu makan McD,
Semalam gi klinik ,
tapi muka amat happy(rap)..
Pakai coolfever ,
macam baby,
Gi jalan penat,
tengok leptop lagi!
Haha..Bye..Aku terpaksa berundur untuk menyiapkan KGt dan KKS huaaa..x33
(Percaya..pada diri dengan harapan semoga siap..)yehh~
hehe!

Thursday, September 1, 2011

Appointment with Doc!

Assalamualaikum.. Hari Jumaat yang lalu bersamaan 26/8..Aku telah pergi ke Prince Court Medical Centre untuk check my problem on my left foot or just called it as x (unknown).Tahla.Aku tak pasti ape jenis penyakit daa.Doktor pun tak tau:(
santek kan?
Dalam kul 11,aku bertolak naik LRT.Bangge sebab bapak aku yang tolong bukak pintu teksi."Babah!"
Hoho..Next appointment is 5/9..Sehari sebelum aku balik..huaax3..